Friday, August 20, 2010

Breastfeeding During Fasting Month

Except for the first day, fasting month has been quite OK for me. I drink like a camel every time I wake up for sahur to ensure I am hydrated enough to produce milk in the day. Alhamdulillah, my milk production is not affected.

Then I came across this article and turns out I was doing the right thing...except pumping more often. I just cannot find the time! Twice a day at work is the most I can do.

Anyways, here's the article that I meant. Hope it gives you as much info as it did for me ;)


Susu ibu tidak akan kering

UMUM mengetahui mengenai kebaikan susu ibu yang mengandungi antibodi melindungi bayi daripada serangan penyakit. Jika beberapa tahun lalu, menyusu badan tidak dilihat sebagai trend, kini kian ramai para ibu cenderung mempraktikkannya demi kelestarian kesihatan si kecil.


Tidak timbul lagi soal malu atau segan menyusukan anak di khalayak ramai, walaupun ada mata-mata nakal mencuri pandang.

Namun, bagi ibu yang menyusukan bayi buat pertama kali kedatangan bulan Ramadan menimbulkan sedikit kegusaran kerana khuatir pengeluaran susu berkurangan malah, mungkin tiada susu yang dapat dikeluarkan kerana menjalani ibadah puasa.

"Memang ada segelintir ibu yang berasa bimbang jika tidak dapat menghasilkan susu badan sebanyak seperti hari-hari biasa.

"Tetapi sebenarnya, para ibu tidak perlu gusar kerana penghasilan susu akan tetap sama jika aktiviti pengurusan penyusuan ibu itu dijalankan seperti normal dan ia menjadi amalan berterusan," kata Zatul Hijanah Ramzi.


Elak tertekan


Menurut Zatul Hijanah yang merupakan Kaunselor Laktasi Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (MBfPC), tanggapan sesetengah ibu mengenai susu badan akan kering ketika berpuasa adalah tidak benar.

"Walaupun kita tidak makan dan minum pada siang hari, ia tidak bermakna ibu tidak dapat menghasilkan susu yang mencukupi untuk keperluan bayi," ujarnya.

Terang beliau, ini kerana ibu masih lagi mengambil makanan dan minuman pada waktu malam iaitu selepas berbuka dan sehingga waktu Imsak.

Bagaimanapun, tegas Zatul Hijanah, seseorang ibu tidak seharusnya mengelakkan atau mengambil mudah amalan bersahur kerana ia adalah bekalan tenaga dan air untuk tubuh ibu sepanjang hari.

"Seseorang ibu seharusnya meminum air yang mencukupi selepas berbuka sehingga waktu Imsak. Sekiranya tidak bersahur dan kekurangan air, tubuh ibu akan mengalami dehidrasi yang boleh menjadi penyebab kepada kurangnya penghasilan susu," jelas beliau.

Bagaimanapun katanya, wanita tidak seharusnya terlalu memikirkan mengenai ibadah puasa yang akan menyebabkan mereka kekeringan susu kerana kebimbangan melampau sehingga menyebabkan stres yang sebenarnya boleh mendorong kepada kemerosotan kuantiti susu badan.

Jelas beliau penghasilan susu boleh merosot bukan disebabkan ibadah berpuasa, sebaliknya kerana stres yang dialami oleh ibu sehingga menghalang refleks ejeksi susu atau let down. Oleh itu, ibu perlu bertenang dan menjalani rutin harian seperti biasa.


Jangan putus asa


Malangnya bagi ibu yang beranggapan susu akan berkurangan sewaktu berpuasa, akan mula ragu-ragu dengan kebolehan mereka untuk terus membekal dan menghasilkan kuantiti susu yang banyak.


Disebabkan tanggapan itu, ada ibu yang mula berputus asa apabila melihat kuantiti susu agak berkurangan pada hari pertama berpuasa sehingga menyebabkan mereka mula mengurangkan aktiviti mengepam susu badan. Malah, ada ibu yang berhenti terus daripada berbuat demikian.

Jika anda mengambil tindakan seperti itu, maka penghasilan susu akan semakin berkurangan kerana kurangnya permintaan.


"Badan kita ini unik kerana dalam proses penyusuan sebenarnya faktor dan konsep 'permintaan dan penawaran' adalah amat penting.

"Semasa proses penyusuan, hormon-hormon seperti prolaktin dan oksitosin akan terlibat. Prolaktin adalah hormon yang menghasilkan susu dan oksitosin pula merupakan hormon yang merembeskan keluar susu ibu. Namun begitu, terdapat satu lagi faktor yang berkait rapat dengan konsep permintaan dan penawaran tadi. Hormon yang dimaksudkan ialah Feedback Inhibitor Of Lactation (FIL) yang juga merupakan sejenis protein yang terdapat dalam susu yang berkumpul dalam payu dara ibu," jelasnya.

FIL memberi tindak balas secara negatif kepada proses penghasilan susu. Apa yang dimaksudkan dengan tindak balas negatif tersebut?

FIL akan mula berkumpul dalam payu dara apabila kurangnya rangsangan dan payu dara tidak dikosongkan dengan betul (hanya sedikit susu yang dikeluarkan daripada payu dara). Tidak kiralah sama ada kekurangan rangsangan itu daripada kurangnya hisapan oleh bayi atau pun kurangnya aktiviti mengepam keluar susu sewaktu bayi tidak bersama ibu.

Tahap FIL yang tinggi ini akan mula memberikan isyarat agar penghasilan susu perlu dikurangkan kerana kurangnya permintaan.

"Ia akan menjadi sebaliknya pula jika payu dara sering dikosongkan. Peratusan FIL dalam payu dara akan menjadi rendah dan seterusnya menghantar isyarat supaya lebih banyak susu perlu dihasilkan oleh ibu.

PARA ibu yang menyusukan bayi ketika bulan puasa perlu mengepam susu dengan lebih kerap berbanding bulan-bulan biasa.

"Oleh itu, susukan bayi dengan kerap dan bagi ibu yang bekerjaya atau pun yang berjauhan dengan bayi pula, jangan lupa untuk mengepam susu pada setiap dua jam atau tiga jam sekali," jelasnya.

Terang beliau, kaum ibu juga tidak perlu bimbang mengenai zat dan nutrien dalam susu badan sepanjang bulan Ramadan.


Berlatih sejak Syaaban


Sementara itu, wanita yang bakal menimang cahaya mata kelima, Kartina Md. Khalid, 37, memberitahu, pengalaman menyusukan bayi pada bulan Ramadan adalah agak sukar dan mencabar kerana badan mudah menjadi letih.

"Apa yang saya lakukan adalah mengambil makanan yang seimbang dan mengatur program pemakanan sendiri. Apabila bekerja, saya akan mengepam susu untuk anak saya.

"Pada dua minggu terakhir Syaaban, saya melatih diri saya supaya kurangkan makan tengah hari dan dalam masa yang sama mengambil lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran," katanya yang merupakan penterjemah dan penyunting sambilan.

Tambahnya, menyusukan anak lelaki lebih mencabar dan ibu memerlukan lebih banyak tenaga. Untuk itu si ibu perlu makan nasi yang banyak ketika bersahur manakala bagi anak perempuan pula, si ibu boleh mengurangkan pengambilan nasi tetapi melebihkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.

"Para ibu tidak perlu risau kerana susu badan sentiasa ada. Ibu perlu mencari rentak badan sendiri. Pada awal Ramadan memang meletihkan terutamanya pada tiga hari pertama berpuasa.

"Kita akan lihat perbezaan kuantiti dan kualiti pada bulan puasa. Apa yang perlu dilakukan adalah ubah corak pemakanan dengan minum lebih banyak air dan pam susu dengan lebih kerap," ujarnya.

Tegas Kartina, jangan sekali-kali berhenti menyusukan anak kerana jika permintaan susu kurang, pengeluaran akan turut merosot.

10 comments:

amirah said...

i think the most important thing during fasting month..we should never skip our sahur. if not, you will be like a walking zombie by noon.. : P

Suliana said...

saya dah pernah terlajak bangun sahur, memang haus sgt.. dah la malam minum tak banyak, susu tu ada, tapi bila dah petang, mmg flat habis.. hehe

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

salam irin...
dah lama dok membaca blog irin ni, tapi tak pernah bg komen...:-)
syabas sbb berjaya BF anak....
percayalah rezeki semua Allah yg tentukan. kita yakin dgn Allah, Allah akan tambah rezeki kita terutamanya utk anak tersayang. selagi kita ikhlas menyusukan anak kita atas perintah Allah, jgnlah risau akan kekeringan susu itu,kan?
saya dah baca artikel tu....semakin bersemangat kita utk terus susukan anak...

anak saya lelaki, 10 bulan, sgt kuat menyusu, umi dia ni pulak yg kekeringan....bulan puasa ni, alhamdulillah, susu masih cukup utk anak. :-)

selamat berkenalan.

fizanur said...

untuk mengelakkan haus, kurangkan ambil minuman dan makanan manis. gula akan menyerap cecair dlm badan menjadikan kita haus dan hidrated. ambil air 3 liter, banyakkan makanan bersup dan berkuah. Minuman isotonik seperti performance drink amat membantu kontrol cecair dlm badan.Happy Breatfeeding.

raja sharizan said...

ye betul tu..don't skip sahur...alhamdullilah..anak saya dah 2thn 5 bulan pun masih menyusu badan.

mamadaman said...

hai.. baru jadi u nyer follower...emmm i pun anak ke-3 nie baru start nak BF eksklusifly...hehhehe baru dapat info..dan i pun rasa cam dh jadi trend ibu2 muda skrg kan... emmm utk posa nie i selalu lepas makan sahur..minum oat...mmg susu banyak dapat dihasilkan...posa nie anas dapat menyusu dengan byk lagi.....

The Womanish said...

salam, thanks for sharing the info.
Congrats sbb berjaya bf ur cute son.
Im working hard now to express my milk, sbb dah nak start kerja next 2 weeks. Salam ramadhan.

IRIN PUTRI said...

amirah: yeah, sahur is a must! can't imagine how i'll be without sahur

suliana: saya pun dah a few times almost terlajak. nasib baik sempat.

naimatul: salam..terima kasih :) yeah, semangat tu penting!

fizanur: haa..betul2. although i still minum air manis and food yg manis, plain water pun byk jugak saya minum. isotonic drinks pun skali skala minum jugak.

raja sharizan: wow..2 thn 5 bulan! tere nya..

mamadaman: ok lah, at least info2 yang ada beri kesedaran dan dpt juga breastfeed awalpun anak ke3.

womanish: salam ramadan...good luck!

danita said...

salam ramadhan irin, br je jumpa blog u

Zatul Ramzi said...

Tahniah kepada yang menyusukan anak dengan susu ibu. You all memang kuat semangat dan super mummy. I'm the one in the artikel yang merepek about susu ibu..Selamat Berkenalan.